مدیرعامل پتروشیمی بوشهر با تاکید بر اینکه اکثر تجهیزات این مجتمع با استفاده از توان داخلی تامین شده است، گفت: میزان سرمایه گذاری انجام شده برای این پتروشیمی به صورت کلی حدود ۱.۹میلیارد یورو به اضافه ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه ریالی است.
سیدغلامرضا مستجاب الدعوه مدیرعامل پتروشیمی بوشهر گفت: پتروشیمی بوشهر یکی از بزرگترین طرح های تولیدی پتروشیمی کشور است . مجموعه ای از واحدهای فرایندی و سرویس جانبی این پتروشیمی در فاز ۲ عسلویه واقع شده است که ۶۰درصد سهامدار آن شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی نیروهای مسلح (شستان) و ۴۰ درصد شرکت پتروشیمی مارون است.
او افزود: واحدهای این مجموعه از ۸ واحد فرایندی و مجموعه سرویس جانبی که تامین کننده نیازهای این پتروشیمی تشکیل شده است که از جمله اینها واحدهای فرایندی، واحد شیرین سازی، استحصال اتان، واحد متانول، الفین، پلی اتیلن، واحد گلایکول ، واحد اسیداستیک و واحد وینیل استات منومر است. خوراک این مجموعه از پالایشگاه چهارم فازهای ۸و۷و۶ تامین میشود.
مستجاب الدعوه تصریح کرد: این پتروشیمی در سه فاز برنامه ریزی شده است. فاز یک واحد شیرین سازی، استحصال اتان و متانول به اضافه سرویس جانبی است و در واحد شیرین سازی نیز مجموعه یوتیلیتی ها را خود شرکت و برق را از پتروشیمی مبین دریافت می کنیم. در فاز دوم متانول و واحد جداسازی هوا را داریم به گونه ای که اکسیژن به میزان ۸۴ هزار مترمکعب در ساعت تولید می شود. همچنین برای تامین نیاز مجموعه یک واحد شیرین سازی آب را داریم که ۵هزار مترمکعب آب دریا را از دماوند گرفته و شیرین سازی می کند به طوریکه هزار و ۸۰۰ مترمکعب در ساعت آب شیرین تولید می شود.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوشهر ادامه داد: میزان سرمایه گذاری انجام شده برای این پتروشیمی به صورت کلی حدود ۱.۹میلیارد یورو به اضافه ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه ریالی است. کل مبلغ یورویی از طریق فاینانس چین تامین شده است می توان گفت ۱۵درصد سهامدار داخلی و ۸۵درصد توسط فاینانس چینی تامین شده است.
از زمان واگذاری یعنی از سال ۹۰ کلنگ این مجموعه زده شده است و کارهای عملیاتی و مطالعاتی این طرح شروع شد. همچنین کارهای اجرای تسطیح زمین و خاکبرداری نیز از سال ۹۰ شروع شده است. از همان اوایل سال برای واحد شیرین سازی و اتان قرارداد مهندسی نیز منعقد شد.
پتروشیمی بوشهر جزء طرح های اولویت دار بوده به طوری که فاز اول از نظر عملیات مهندسی، خرید و نصب تجهیزات بالای ۹۰درصد پیشرفت دارد و برنامه ریزی شده است که عملیات مکانیکال و مراحل پیش راه اندازی واحدهای یوتیلیتی واحد شیرین سازی و استحصال تا پایان سال ۹۶ انجام شود و از ابتدای سال ۹۷ واحدهای شیرین سازی استحصال اتان و واحد متانول راه اندازی شود. امیدواریم که سه ماهه اول سال ۹۷ به مرحله تولید برسد.
او افزود: در فاز یک گوگرد به عنوان یک محصول جانبی تولید خواهد شد و در کنار آن ۱۸۰ هزار تن در سال ال پی جی و واحد متانول به ظرفیت ۵هزار تن در روز تولید خواهد داشت هدف گذاری ما در سال اول ۷۰درصد ظرفیت است.
مستجاب الدعوه با اشاره به بحث تحریم ها گفت: بحث تحریم یک موضوع جداگانه است و تامین منابع مالی نیز یک بحث دیگر؛ ما تامین منابع مالی را از مرحله اجرای کار دنبال کردیم و این موضوع زمانبر بوده بخاطر همین در سال ۹۴ کار را شروع کردیم اگر فاینانس به موقع در سال ۹۲ تامین می شد به طور یقین در آن مقطع زمانی کار را شروع می کردیم.
در مورد تحریم باید گفت که این موضوع به دو صورت برای کار ما تاثیر گذاشت یکی اینکه به راحتی نمی توانستیم حرکت کنیم قطعا خرید کالاواخذ فاینانس برای ما سخت بود. هرچند که برای واحد متانول در اوج تحریم توانستیم با یک شرکت سوئیسی لایسنس را تامین کنیم ولی به هرحال این بحث ها به عنوان مانع وجود داشت سعی کردیم این موانع را برطرف کنیم. دانش فنی برای اجرای این طرح را برمبنای دانش فنی که در پتروشیمی ها کار برد دارد استفاده کردیم. همچنین از کشورهای اروپایی به صورت مستقیم و غیر مستقیم دانش فنی را کسب کردیم.
او در مورد رقبا نیز گفت هرکسی که محصولات پتروشیمی تولید می کند رقیب جدی ماست و سالهاست که این بحث در پتروشیمی حل شده است. در کنار تولید محصول بازار فروش را نیز داریم همچنانکه طی ۱۵سال گذشته با توجه به حجم تولید بازار فروش را داشتیم. بنابراین مشکلی در این زمینه وجود ندارد. چرا که در دوران تحریم با توجه به شرایط سخت بازهم فروش را انجام دادیم و نگرانی بازار را نداریم و بازار ما همه نقاط دنیاست و هرکجا که نیاز داشته باشد محصول را صادر می کنیم.
مستجاب الدعوه با اشاره به اینکه اکثر کالا و تجهیزات مورد استفاده در این پتروشیمی داخلی بوده افزود: با توجه به مزیت های نسبی ایران از نظر منابع غنی گاز و نیروی انسانی توانمند و سازندگان ماهر و وجود شرکت های با تجربه توانستیم از توان داخلی بهره مند شویم و اینها امتیازاتی است که ما از آنها استفاده کردیم.
با توجه به شرایطی که تا به امروز پشت سرگذاشتیم ما بازار خودمان را پیدا کردیم و ما فرصت نگران شدن را نداریم. زمانی که می گفتن ما نمی توانیم کار کردیم و ما عادت کردیم که نگران نباشیم.
مدیرعامل شرکت بوشهر خاطرنشان کرد: بالغ بر ۶هزار و ۲۰۰ نفر به صورت ۲۴ ساعته کار می کنند و در زمان بهره برداری از این پروژه برای ۳۵۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد خواهد شد. حدود ۵۰درصد از کارکنان لیسانس و بالاتر و ۸۰درصد نیروهای خدماتی بومی هستند.